Pyszna kawa bez ekspresu - Poradnik Domatora
Pyszna kawa bez ekspresu, czarna kawa w filiżance na tle ziaren kawy

Pyszna kawa bez ekspresu

Czy można zrobić dobrą kawę bez ekspresu? Oczywiście! 🙂

Możesz zrobić doskonały napój przy użyciu różnych innych metod parzenia. Wszystko zależy od twoich preferencji smakowych i dostępnych narzędzi. Wybierz jedną z poniższych metod i sam zdecyduj czy kawa stworzona w ten sposób może konkurować swoim smakiem z owianą sławą kawą z drogiego ekspresu ciśnieniowego!

Pour-Over

Pour-Over (metoda przelewu) znana również jako metoda przelewowa, to ręczna i kontrolowana technika parzenia kawy, która pozwala uzyskać czysty i wyrazisty smak kawy. Do zaparzenia kawy w tym stylu potrzebujesz jedynie drippera lub ręcznego filtra oraz świeżo zmielonej kawy. Połóż filtr w dripperze, umieść go nad kubkiem lub dzbankiem, a następnie wlej gorącą wodę (około 90-96°C) równomiernie na mieloną kawę. Pozwól kawie naciekać przez kilka minut, aż uzyskasz odpowiednią ilość kawy.

Metoda pour-over pozwala na kontrolowanie wielu zmiennych, takich jak czas parzenia, ilość kawy i wody oraz sposób wlewania, co pozwala na dostosowanie smaku kawy do swoich preferencji. To jedna z najbardziej elastycznych i zaawansowanych technik parzenia kawy, która daje doskonałe rezultaty, jeśli jest stosowana z odpowiednią precyzją.

AeroPress

AeroPress to przenośne urządzenie do parzenia kawy, które zostało wynalezione w 2005 roku przez Alana Adlera. Kawę w aeropresie przygotowuje się na zasadzie strzykawki. Mieloną kawę zalewamy wodą, a następnie pod ciśnieniem przeciskamy przez papierowy lub metalowy filtr pozbywając się przy tym fusów.

Aeropress składa się z następujących części:

  • tłok(najważniejsza część)
  • korpus
  • sitko
  • filtry(dopasowane do sitka papierowe, jednorazowe)
  • lejek
  • mieszadełko

Niezaprzeczalną zaletą aeropresu jest jego kompaktowość i mały rozmiar. Śmiało można go ze sobą zabrać w każdą podróż. Na przygotowanie kawy z całą otoczką potrzeba ok 15 minut, więc jako szybka kawa przed pracą może się nie sprawdzić. Dla wielbicieli porannych rytuałów pasuje natomiast idealnie <3 Metoda ta niezaprzeczalnie zasługuje na uznanie za serwowaną całą gamę smaków i aromatów, które można wyczuć w wyciśniętej kawie kawie!

Kawiarka

Jest to naczynie do parzenia mocnej w smaku, wyrazistej kawy bezpośrednio na ogniu, indukcji lub kuchence elektrycznej. W zależności od wielkości jest w stanie zaparzyć od jednej małej filiżanki do nawet kilkunastu. Metoda nazywana również “bialetti” lub “cafetière italienne” jest tradycyjną włoską metodą parzenia kawy.

Jak działa kawiarka? Jej konstrukcja składa się z dwóch pojemników oraz sitka – do dolnego zbiorniczka wlewamy porcję wody, natomiast do części z sitkiem wsypujemy świeżo zmieloną kawę. Pod wpływem ciepła, które wytwarza palnik woda zacznie się przeciskać do górnego zbiornika, a w efekcie uzyskamy aromatyczny napój. Sposób, w jaki działa kawiarka bardzo przypomina parzenie kawy espresso metodą ciśnieniową. Podobnie jak w ekspresie, pod wpływem wysokiej temperatury i wytwarzanego ciśnienia, woda przechodzi przez porcję zmielonej kawy i prowadzi do uwolnienia jej najaromatyczniejszych substancji. Czas parzenia również jest podobny – trwa zaledwie kilkadziesiąt sekund!

French Press

Jest to popularna metoda, która pozwala uzyskać pełny smak i aromat kawy. French Press (znany również jako “ciśnieniowy dzbanek” lub “press pot”) to prosty urządzenie składające się z cylindrycznego dzbanka z tłokiem i sitkiem. Metoda ta urzeka swoją prostotą – po prostu wsyp kawę, zalej wodą, zaczekaj kilka minut, dociśnij tłoczek i gotowe! Kawa otrzymana w ten sposób jest gęsta oleista, charakteryzująca się wyrazistymi smakami i pełnym aromatem. Jeśli chcesz odkryć naturalny smak kawy, nie ma lepszego narzędzi niż French press! Dzięki niemu wydobyty zostanie każdy smak i aromat. Dlatego jest on tak ceniony zarówno przez amatorów, jak i koneserów 🙂

Kawa po turecku

Parzenie kawy w ten sposób to swoisty rytuał. Chodzi o wydobycie z kawy jej charakterystycznych nut smakowych, mocy i słodyczy. Jej wyjątkowość kryje się w umiejętnym sposobie przygotowania oraz piance, bez której kawa po turecku traci swój smak.

Parzenie kawy w tygielku to prawdziwy rytuał, w którym chodzi o wydobycie z niej najcenniejszych walorów smakowych, czyli mocy i słodyczy zawartej w ziarnach. Tajemnica kawy po turecku kryje się w jej odpowiednim zaparzeniu i zachowaniu wymaganych czynności, bez tego kawa traci swój urok. 

Kawa po turecku wymaga bardzo dużo cierpliwości i odrobiny umiejętności. Do naczynia nazywanego tygielkiem wsypuje się bardzo drobno zmieloną kawę z cukrem i czasami z odpowiednimi przyprawami (kardamon, cynamon), a następnie zalewa się je zimną wodą. Naczynie z zawartością stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia. Gdy napar zaczyna się gotować odstawiamy go do ostygnięcia, a następnie powtarzamy procedurę podgrzewania dwukrotnie. 

Po takim podgrzewaniu kawy nasz napar jest już gotowy, najlepiej go pić, gdy jest gorący. Warto odczekać kilka chwil, aby fusy opadły na dno lub dodać kilka kropel zimnej wody, co przyśpieszy proces stygnięcia. 

Przykładowe proporcje jakich możemy użyć do parzenia kawy po turecku to: jedna czubata łyżeczka kawy na każdą filiżankę gotowego naparu oraz dwie łyżeczki cukru – kawa parzona w tygielku powinna być słodka, ale z ilością cukru śmiało można eksperymentować lub wybrać zdrowszy zamiennik jak np. erytrytol.

Podsumowanie

Kawa, ta magiczna napój, od wieków oczarowuje nas swoim bogatym smakiem i aromatem. Jednak jej odpowiednie przygotowanie to sztuka. Sztuka, która przybiera różne oblicza w zależności od kultury, tradycji i osobistych upodobań. W dzisiejszych czasach mamy możliwość eksperymentowania z różnymi metodami parzenia i każdy może stworzyć napar idealny dla siebie! Nie ograniczajmy się więc do ekspresu, może nasz idealny aromat kryje się gdzie indziej? Zawsze warto sprawdzić 😉

Zobacz również

aeropressfrenchpresskawatygielek
Udostępnij:
Pyszna kawa bez ekspresu
Napisane przez
Poradnik Domatora
Co myślisz o tym artykule?
2 reakcji
love
2
like
0
so-so
0
weakly
0
0 komentarzy
Najnowsze komentarze
  • Najnowsze komentarze
  • Najlepsze komentarze
Zaloguj się, aby dodać komentarz.
Prawa zastrzeżone Pi Corp sp. z o.o. copyright 2020-2023