Dieta ketogeniczna to rodzaj diety niskowęglowodanowej. Polega na znacznym ograniczeniu spożycia węglowodanów, a w ich miejsce wprowadza większą ilość tłuszczów. Jej nadrzędnym celem jest wprowadzenie organizmu w stan ketozy, w którym ilość glukozy(cukru) we krwi jest znacząco obniżona, a głównym źródłem energii stają się ciała ketonowe.
Dieta ketogeniczna – jej główne założenia
Zmiana proporcji w diecie
Mało węgli, dużo tłuszczu i umiarkowana ilość białka – tak w skrócie można opisać dietę keto. Zasady zgoła odwrotne w stosunku do powszechnie znanej piramidy żywienia, gdzie to właśnie węglowodany mają stanowić podstawę jadłospisu. Prawilna dieta ketogeniczna powinna zawierać ok. 70-80% tłuszczów, 10-20% białka i 5-10% węgli.
Jakość zjadanego tłuszczu
Warto tu podkreślić, iż by dieta ketogeniczna spełniała swoje prozdrowotne zadnia musi być nie tylko dobrze zbilansowana, ale również jakościowa. Ważne jest zrównoważenie pod względem kwasów tłuszczowych nasyconych oraz jedno i wielonienasyconych. Dlatego należy spożywać oliwy, jak np. oliwa z oliwek, awokado, orzechy włoskie, migdały, tłuste ryby, jaja, itp. Dodatkowo warto sięgnąć po tłuszcze roślinne, które są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, a będą to olej lniany, olej z wiesiołka, czy olej z ogórecznika. Warto tu dodać, iż również produkty spożywcze będące źródłem białka mają z założenia generować dodatkową pulę tłuszczy. Stąd w menu osoby będącej na diecie ketogenicznej znajdują się tłuste mięsa, podroby czy tłuste sery.
Warzywa i owoce, a keto
Odżywiając się według wytycznych diety ketogenicznej powinniśmy sięgać po różnorodne warzywa. Wiele osób popełnia błąd i całkowicie unika warzyw przy tym rodzaju diety – zupełnie niesłusznie. Tym sposobem rezygnują z dostarczenia do organizmu witamin oraz błonnika, który jest bardzo korzystny dla zdrowia, szczególnie dla układu pokarmowego. Błonnik obniża również zapasy tłuszczu w organizmie, pomaga kontrolować cukrzycę, podnosi wrażliwość na insulinę, zmniejsza ryzyko chorób serca, zwiększa też uczucie sytości. Dodatkowo podczas fermentacji błonnika w naszych jelitach powstają ketogenne krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Lista dozwolonych warzyw w diecie ketogenicznej jest całkiem obszerna. Wskazane są te, które nie tylko mają niską zawartość węgli, ale również ułatwiają osiągnięcie stanu ketozy i wspierają produkcję ciał ketonowych. Należą do nich awokado, bakłażan, brokuł, brukselka, cebula, cukinia, czosnek, dynia, fenkuł, kalafior, oliwki i kapusta. Grzyby, mimo iż nie są warzywami, również warto włączyć do codziennego menu z uwagi na ich zawartość witamin z grupy B.
Dieta ketogeniczna i płynące z niej korzyści
Najważniejszą zaletą tej diety jest ograniczenie spożywania cukrów, które odgrywają znaczącą rolę w rozwoju całego szeregu chorób – nie tylko tych metabolicznych. Dieta ketogeniczna poprawia stan zdrowia osób z chorobami neurodegeneracyjnymi (m.in. epilepsja, stwardnienie rozsiane) oraz w pacjentów z niektórymi typami nowotworów. Dzięki dużej ilość tłuszczów w posiłkach wpływa na hamowanie łaknienia i zapewnia sytość na dłuższy czas. Ogranicza to potrzebę podjadania pomiędzy posiłkami. Osoby stosujące dietę ketogeniczną są w stanie w niej wytrwać dużo łatwiej niż na dietach niskotłuszczowych o obniżonej kaloryczności. Ponadto dieta keto reguluje wydzielanie insuliny, dlatego zalecana jest osobą z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej – oczywiście podjęcie decyzji o takiej diecie należy skonsultować ze specjalistą.
Kiedy dieta ketogeniczna jest niewskazana?
Dieta ketogeniczna jest niewskazana dla osób z:
- chorobami wątroby lub trzustki
- kamicą dróg żołciowych
- chorobami nerek
- zaburzeniami odżywiania
- refluksem
Podsumowanie
Dieta ketogeniczna prowadzona z głową może przynieść wymierne korzyści dla naszego zdrowia. Nie tylko może pomóc w utracie wagi, ale również znacząco poprawić jakość naszego życia dzięki zwiększeniu poziomu energii! Należy jednak pamiętać, że prawie całkowite wyeliminowanie cukrów z diety, to drastyczny krok, który należy w odpowiedni sposób zaplanować. Przejście na dietę ketogeniczną powinno zostać poprzedzone szeregiem badań. Osoby przyjmujące leki oraz cierpiące na choroby przewlekłe powinny skonsultować zmianę diety z lekarzem specjalistą. Zalecam tutaj do zgłębienia tematu oraz wnikliwego zapoznania się z badaniami klinicznymi, by do gabinetu specjalisty wybrać się z workiem argumentów. Niestety wielu specjalistów bezrefleksyjnie neguje tą dietę, a czasem naprawdę warto spróbować, dlatego zawsze podejmujmy dyskusję na argumenty.